Sötpotatis

Sjunde största grödan i världen

Sötpotatis kommer med största sannolikhet från Central- eller Sydamerika. I Peru har man hittat de äldsta spåren efter växten. Från Centralamerika har spridningen av resten tillvärlden skett. Till Europa kom sötpotatisen till Iberiska halvön i slutet av 1400-talet. En naturlig spridning skedde i Sydeuropa och runt Medelhavet. Under 1500-talet förde spanjorerna växtmaterial vidare till bl a Kina och Japan. Idag har Kina den största odlingen av sötpotatis i världen, ca 70 miljoner ton och i Afrika produceras ca 20 miljoner ton. Övriga världen odlar tillsammans ca 20 miljoner ton. Sötpotatis är den sjunde största grödan i världen.

Sötpotatis är ingen potatis

Sötpotatis ingår i familjen vindeväxter, Convolvulaceae, medan vår vanliga potatis finns i familjen potatisväxter, Solanaceae. Men båda tillhör potatisordningen, Solonales.

Näringen

Näringsmässigt är potatis och sötpotatis väldigt lika och innehåller goda mineraler och vitaminer. Sötpotatisen innehåller mer betakaroten (förstadium till A-vitamin). Det finns också skillnader i mängden kalorier, kolhydrater och fibrer. Sötpotatis har ett lågt GI (glykemsikt index) och låg inverkan på blodsockret.

Odlingen

Tillsammans med Lantbruksuniversitetet i Alnarp har vi odlat och skördat sötpotatis av sorterna Bauregard, T 65, Orleans och Bellevue. Sötpotatis odlas inte från knölar utan planteras som rotade pluggplantor. Sötpotatisen växer med långa rankor längs odlingsbädden och på det välförgrenade rotsystemet utvecklas de rotknölar som skördas. Planteringen sker på upphöjda odlingsbäddar som innan planteringen täcks med

nedbrytbar plast för att få lämplig temperatur i jorden. Den är tålig mot torka och har litet behov av vatten. Sötpotatisens rotsystem sträcker sig ibland två meter ner och kan då transportera upp näring som senare kan användas av andra växter. Det tunna skalet är känsligt och rotknölarna plockas för hand. Sötpotatis gillar inte kyla utan lagras torrt och svalt, 13°C är optimalt.

Måndag  STÄNGT
Tisdag

 10.00-17:00

Onsdag  10:00-17:00
Torsdag  10:00-17:00
Fredag  10:00-17:00
Lördag  10:00-15:00  
Söndag 

 STÄNGT

Måndag  STÄNGT
Tisdag  10.00-16:30
Onsdag

 10:00-16:30

 

Torsdag  10:00-16:30
Fredag   10:00-16:30
Lördag  10:00-14:30
Söndag   STÄNGT
Självplock Hallon v.39
Måndag Stängt 
Tisdag

Stängt

Onsdag Stängt 
Torsdag 

Stängt

Fredag Stängt
Lördag

Stängt

 
Söndag

Stängt

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår