Sötpotatis
Sjunde största grödan i världen
Sötpotatis kommer med största sannolikhet från Central- eller Sydamerika. I Peru har man hittat de äldsta spåren efter växten. Från Centralamerika har spridningen av resten tillvärlden skett. Till Europa kom sötpotatisen till Iberiska halvön i slutet av 1400-talet. En naturlig spridning skedde i Sydeuropa och runt Medelhavet. Under 1500-talet förde spanjorerna växtmaterial vidare till bl a Kina och Japan. Idag har Kina den största odlingen av sötpotatis i världen, ca 70 miljoner ton och i Afrika produceras ca 20 miljoner ton. Övriga världen odlar tillsammans ca 20 miljoner ton. Sötpotatis är den sjunde största grödan i världen.
Sötpotatis är ingen potatis
Sötpotatis ingår i familjen vindeväxter, Convolvulaceae, medan vår vanliga potatis finns i familjen potatisväxter, Solanaceae. Men båda tillhör potatisordningen, Solonales.
Näringen
Näringsmässigt är potatis och sötpotatis väldigt lika och innehåller goda mineraler och vitaminer. Sötpotatisen innehåller mer betakaroten (förstadium till A-vitamin). Det finns också skillnader i mängden kalorier, kolhydrater och fibrer. Sötpotatis har ett lågt GI (glykemsikt index) och låg inverkan på blodsockret.
Odlingen
Tillsammans med Lantbruksuniversitetet i Alnarp har vi odlat och skördat sötpotatis av sorterna Bauregard, T 65, Orleans och Bellevue. Sötpotatis odlas inte från knölar utan planteras som rotade pluggplantor. Sötpotatisen växer med långa rankor längs odlingsbädden och på det välförgrenade rotsystemet utvecklas de rotknölar som skördas. Planteringen sker på upphöjda odlingsbäddar som innan planteringen täcks med
nedbrytbar plast för att få lämplig temperatur i jorden. Den är tålig mot torka och har litet behov av vatten. Sötpotatisens rotsystem sträcker sig ibland två meter ner och kan då transportera upp näring som senare kan användas av andra växter. Det tunna skalet är känsligt och rotknölarna plockas för hand. Sötpotatis gillar inte kyla utan lagras torrt och svalt, 13°C är optimalt.