Tillbaka
Skriv ut receptet
Janssons frestelse
ca 4 portioner
1kg potatis (8-10 st), sorten Sava
2 stora gula lökar
1-2 askar ansjovisfiléer (à ca 100 g) eller 15 hela ansjovisar
3 dl grädde eller 1½ dl grädde och 1½ mjölk
2-3 msk ansjovisspad
1 msk ströbröd
1-2 msk smör eller margarin
Skala potatisen och skär den i strimlor. Skala löken, skiva den tunt och fräs den ev i lite matfett. Varva potatis, lök och ansjovis (den hela rensad och filead) i en smord ugnssäker form. Potatis i botten och överst. Häll över hälften av grädden eller gräddmjölken och 2-3 msk av ansjovisspadet i formen. Strö på ströbröd och klicka matfett över. Grädda i 200°C, ca 1 tim i nedre delen av ugnen. Späd vid kanten med resten av grädden efter drygt halva tiden.
Skriven av: Axelssons i Aby