Tillbaka
Skriv ut receptet
Kronogårdens kaka
Kaka:
150 g sötmandel
3 ägg
2 dl socker
75 g smör eller margarin
200 g kokt, kall potatis
rivet skal av en halv citron
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Mal mandeln.
3. Vispa ägg och socker. Klicka ner mjukt matfett i äggsmeten tillsammans med mandeln under vispning.
4. Blanda i den pressade eller rivna potatisen och citronskalet. Häll smeten i en väl smord och bröad rund form (ca 22 cm i diameter), gärna med avtagbar botten. Släta till ytan och grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 45 min.
5. Lyft upp kakan och låt den svalna. Sikta florsocker över och servera kakan till fruktsallad med vispad grädde eller glass samt en god citronsås (recept nedan).
Citronsås:
2 äggulor
2 msk socker
2 dl vispgrädde
rivet skal av en halv citron
1 msk pressad citronsaft
6. Rör äggulor och socker pösigt. Vispa grädden. Blanda ner citronskal och saft i ägguleblandningen. Rör sist i grädden och servera denna goda sås tillsammans med Kronogårdens kaka eller med färska jordgubbar.