Tillbaka
Skriv ut receptet
Jordgubbsmoussetårta
Botten:
120 gram smör
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
Moussen:
5 st gelatinblad
500 gram(1L) mixade jordgubbar
3 äggulor
2 dl florsocker
5 dl vispgrädde
Dekorering:
1 L Jordgubbar
Några blad Mynta
- Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Vispa rumsvarmt smör och socker pösigt och rör ner äggen.
- Blanda vetemjöl, salt, kakao, vaniljsocker och vänd ner i smörsmeten och blanda. Bre ut smeten i en smord, bröad springform ca. 22cm.
- Grädda i ungen cirka 20 minuter.
Ta ut och låt svalna medan du gör moussen.
- Moussen: Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten.
- Mixa jordgubbarna till en slätsmet.
- Vispa äggulor och florsockret poröst. Vispa grädden löst i en annan bunke.
- Värm sakta upp 1 dl av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och tillsätt i kastrullen. Låt det smälta på svag värme, inte koka. Rör ned galantinblandningen i resten av purén.
- Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet. Häll smeten över bottnen. Ställ minst 4 timmar i frysen eller över natten. Tina 1 timme i rumstemperatur innan servering.
- Dekorerar tårtan med färska jordgubbar och mynta.