Om oss

På Abyslätten mellan Målilla och Mörlunda ligger Kronogården. Kronogården ägs och drivs av familjen Patrik och Elisabeth Axelsson som är tredje generationen på gården. Vi bedriver odling på 550 ha med en femårig växtföljd uppdelat på ca 180 ha matpotatis, 300 ha spannmål, 20 ha jordgubbar, 1 ha sparris, hallon och sötpotatis. Potatisen vi odlar, lagrar, paketerar och säljer under eget varumärke är huvuddelen av verksamheten. Vi har odlat potatis på gården i 90år. 

Genom att odla, lagra, sortera och packa på gården kan vi erbjuda en hög och jämn kvalitet. Den goda smaken får vi genom att odla på lämpliga sandjordar. 

Vi är i ständig utveckling och använder oss av den senaste tekniken. Hög precision, kvalitet och struktur genomsyrar hela verksamheten. Företaget har 20 årsmedarbetare samt flertalet säsongsanställda.

Vår målsättning är att miljömedvetet producera potatis av högsta kvalitet och vi gör vårt bästa för att du som kund ska vara nöjd. Har du synpunkter på vår potatis eller vår odling är du mycket välkommen att höra av dig till oss.

 

EU stöd till

- Sorteringsanläggning med vattenborstning av potatis

- Odlingstunnlar för hallon & jordgubbar

- Matstudio/Gårdsbutik 

- Sötpotatis 

- Solceller

Sorteringsanläggning med vattenborstning av potatis 

Investeringen omfattar: Ny sorteringshall 800m2. -Utlastnings och färdigvarukyl 300m2. -Lastbryggor till 2 eller 3 lastbilar samtidigt. -Ny Storlekssortering av potatis. -Skölj och vattenborstningslinje. -Optisk sorteringsmaskin, för automatisk kvalitetssortering av potatis

Genom denna investering uppnår vi:

Bättre arbetsmiljö, färre monotona jobb. -Vattenborstad potatis blir renare, vilket höjer kvaliteten när man tillagar potatis med skalet på. -Utlastningskyl som tillsammans med kylda transporter, gör att vi förlänger hållbarheten något i butikerna. -Genom optisk sortering, ger det möjlighet att sortera fram flera kvalitéer, som vi hoppas kunna öka utbytet av råvaran och minska matsvinnet.

Ingen tillsvidareanställd personal berörs av rationaliseringen

2017, vann vi upphandlingen av oskalad potatis till de 6 kommunerna i Norra och mellersta Kalmar län. Flertalet kök har nu gått över till att servera oskalad potatis.

Genom att koka och servera oskalad potatis, behåller man potatisens smaker på ett helt annat sätt, man höjer smakupplevelsen. Samt bidrager till minskat matsvinn. (vid skalning av potatis skalar man bort 30-50% av vikten, som blir avfall.

Miljövänliga jordgubbar/hallon i tunnelodling

Fakta: Odlingstunnlar yta 10 000m2, 10st 120m långa och 9m breda. Fem odlingsbäddar i varje tunnel, täckta med plastfolie för att värma upp jorden och hindra ogräs att gro. Droppbevattning i bäddarna, där även växtnäring tillförs. 4500 jordgubbsplantor i varje tunnel. Förväntad skörd 250-500gr/planta. Sorten är Honeoye, men vi kommer att prova fler sorter i framtiden, tex Sonata. 

Fördelar: - Tidigare skörd, månadsskiftet maj-juni. - Bra frostskydd vid blomning.- Högre kvalitet; inga skador av regn eller hagelåg gråmögelrisk. Större möjlighet att använda biologisk bekämpning i odlingstunnlar

Bättre för miljön: - Vattenbesparande - Effektivare utnytttjande av växtnäring, tex ingen utlakning vid regn - Ogräs och skadegörare minskar - Energieffektivare

Matstudio

I vår trivsamma matstudio med kompletta kök finns det plats för många. Där har vi utbildningar, provningar och skapar olika rätter med våra produkter.

Tillsammans med kompisar, arbetskamrater eller kunder kan ni hyra studion med eller utan professionell hjälp, och upptäcka glädjen av att laga mat tillsammans.

Lokalen fungerar också för möten, konferenser och utbildningar.

Vi ordnar hela paket för lyckade arrangemang.

 

Solceller  

Solceller har investerats på två byggnader. Investeringen omfattar 240 kilowatt installerad effekt. Det beräknas ge en årsproduktion på runt 226 000 kilowattimmar vilket är ganska exakt en tredjedel av vårt behov på gården då vi gör av med runt 750 000 kilowattimmar. 226 000 kilowattimmar motsvarar cirka 20 villors årsförbrukning.

Genom att producera egen solenergi bidrar vi till att minska beroendet av fossila bränslen och bidrar till att nå målet på 100% förnyelsebar energi till 2040.

 

 

En investering för framtiden 

 

Måndag 

Stängt

Tisdag 

10:00-17:00

Onsdag  10:00-17:00
Torsdag  10:00-17:00
Fredag

10:00-17:00

Lördag  10:00-15:00  
Söndag

Stängt

Måndag

Stängt

Tisdag  10:00-16:45
Onsdag

10:00-16:45

Torsdag 

10:00-16:45
Fredag 10:00-16:45
Lördag 10:00-14:45

Söndag 

STÄNGT

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår