Sigrids recept

Här har vi samlat de recept på de rätter som Sigrid Bárány lagade på Upptaget:

Potatiskräm på Amandine med brynt smör, rödlök och dill

En riktigt somrig aptitretare till en kall öl eller drink. Med brynt smör påminner den om soliga silluncher, med olivolja mer om en nyklippt gräsmatta. Riven citronzest är också gott att strö över som variation.

Amandinepotatisen är en fast, krämig potatis med en liten skön sötma som egentligen gör sig bäst rostad eller kokt men ibland är det kul att bryta mot reglerna. Den här krämen ska bli riktigt klistrig och då passar det bäst med en fast potatis.

Ca 20 aptitretare
30 minuter

4-6 amandinepotatisar
3 msk crème fraiche eller smetana
Salt och vitpeppar efter smak
1-2 tsk citronsaft
50 g smör (kan ersättas med 0,5 dl gräsig, pepprig kallpressad olivolja för en grönare smak)
1 liten rödlök, finhackad (kan ersättas med gräslök)
Hackad eller plockad dill till garnering
Små krustader till servering eller potatischips till garnering, gärna rustika med skal

Skala potatisen, skär den i bitar och koka den mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet, låt potatisen ånga av något och tillsätt crème fraiche.
Mixa med stavmixer till en klistrig kräm och smaksätt med salt, vitpeppar och citronsaft.
Bryn smöret nötbrunt och koladoftande.
Klicka eller spritsa ut krämen i små krustader eller serveringsskedar. Häll på det brynta smöret (eller olivolja) och garnera med lök, dill och eventuellt chips. Servera genast.

Potatissallad på Annabelle med lime, vanilj och koriander

En underbar potatissallad som jag har knyckt av Lisa Förare Winbladh och ändrat efter eget tycke. Frisk, syrlig och med sting passar den utmärkt till grillad fisk, skaldjur eller kyckling eller som ensamrätt en riktigt varm dag. Gillar du inte koriander byter du bara ut den mot dill eller persilja. Låter det märkligt med vaniljen? Det är det inte, det är ett äktenskap instiftat i himmelen. Pröva får du se!

Annabelle är en fast, krämig och ljuvligt smakrik potatis med härligt grön, örtig smak och drag av färsk paprika. God kokt och rostad gör den sig perfekt med smakerna i den här salladen och håller sig intakt i dressingen.

4 portioner:
30 minuter

600 g annabellepotatis, med skal
1/2 vaniljstång
Saft och zest av 1lime (mer om det är väldigt små lime – smaka av!)
1 tsk råsocker
1 dl neutral matolja (solros, majs, raps – dock ej kallpressad)
Salt efter smak
1 burk konserverad mild grön chili (finns i tacohyllan – kan ersättas med jalapeno som är starkare)
4 salladslökar, skivade
1 burk svarta bönor, sköljda
1 kruka färsk koriander, grovhackad

Koka potatisen precis mjuk. Blanda under tiden ihop dressingen: snitta upp och skrapa ur fröna ur vaniljstången, blanda med pressad lime och limezest, råsocker, salt och matolja. Låt skalet från vaniljstången ligga med och dra. Rör ordentligt så att vanilj och socker löser sig. När det är dags att hälla dressingen på salladen tar du bort vaniljstångsskalen.
Blanda bönor, chili och salladslök i en stor skål. När potatisen är klar, låt den ånga av sig och skär den sedan i bitar medan den ännu är varm och lägg den i skålen. Slå över dressingen och rör om. Låt salladen dra i 5 minuter innan servering. Blanda i koriander och servera.

Skogig höstpytt med svamp, Rudolf och tryffel

Värmande, mättande höstmat med smak av skogen. Pytten kan serveras som tillbehör till vilt eller fläsk eller som ensamrätt, möjligen med tillägg av lite stekt rökt sidfläsk eller bacon. Rårörda lingon är gott till.

Rudolf är en fast potatis med rött skal och vitt kött som har en underbart spännande smak av skogssvamp, ängsblommor, honung och lätt syrlighet. Pröva att göra en potatispuré på Rudolf smaksatt med tryffel som du serverar till vilt!

4 portioner:
40 minuter

600 g rudolfpotatis med skal
400 g blandad svamp i bitar, gärna vild
Smör och matolja till stekning
6 schalottenlökar, hackade
1-2 dl crème fraiche eller smetana (kan ersättas med grädde)
2 msk färsk hackad timjan
2 msk färskhackad persilja
Salt och svartpeppar efter smak
Några droppar tryffelolja eller lite tryffelsalt efter smak

Förväll svampen så att vätskan kokar in. Skär potatisen i bitar om ca 2 cm och koka den precis mjuk i saltat vatten. Häll av och låt ånga av.När svampen är torr, tillsätt smör och schalottenlök och höj värmen.
Fräs svamp och lök så att de tar färg och löken mjuknar. Stek potatisen i matolja och smör separat eller efter svampen, så att även den får lite stekyta. Blanda sedan ihop alltihopa och rör i crème fraiche och timjan.
Låt det hela koka upp och koka in någon minut, smaka av med salt och peppar och ta sedan pannan av värmen och smaka av försiktigt med tryffelolja. Avsluta med att strö över persilja. Servera!

Sigrid Bárány

Potatiskräm på Amandine med brynt smör, rödlök och dill

Måndag Stängt
Tisdag

10:00-17:00

Onsdag Stängt
Torsdag 10:00-17:00
Fredag 10:00-17:00
Lördag 10:00-14:00

Söndag

STÄNGT

Självbetjäning mån - sön 06.00 - 22.00

 

 

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår