Sparris

Kring förra sekelskiftet serverades mycket sparris. Växten hade blivit enormt populär och sparrissängar anlades vid slott och gods. Det är egentligen först sedan några tiotal år som sparrisen återigen har blivit allmän och populär. Växten har emellertid en fler tusenårig kulturhistoria. Älskad grönsak av kungar och kejsare, men också som verksamt läkemedel.

 

TIDIG PRIMÖR

Nyskördad, grön sparris är en verklig delikatess och den är full med antioxidanter, vitaminer och mineraler. En av våra sorter, Gijnlim, är entidig sort med mycket god kvalitet. Sparris är enav vårens första primörer. Skörden börjar några veckor före potatis och jordgubbar och ger därför möjlighet att komma igång med gårdens skörde arbete. Skörden av sparris pågår från mitten av maj t o m midsommar.

 

ENKEL ATT TILLAG

Grön sparris är ljuvligt gott att koka i lättsaltat vatten. Knoppa av sparrisens hårda botten. Den vita måste dock skalas först. Koka upp lättsaltatvatten. När vattnet kokar kan du sänka temperaturen,sparrisen ska sjuda – inte koka. Grönsparris ska sjuda i 5-6 minuter.

 

GRÖN ELLER VIT

Sparrisen är av naturen grön, men blir ljus omde får växa upp täckta av jord. Det är uppkupningen av jord över plantorna som gör skillnaden mellan grön och vit sparris. Samma sorter som man på kontinenten odlar som vita, odlar vi i Sverige oftast som gröna. Närings innehållet i vit och grön sparris är ganska lika menden gröna har mer vitaminer och mineraler.

 

VÅRA SORTER

Gijnlim är en tidig sort och den odlas mest i norra Europa, både som vit och som grönsparris. Gijnlim ger tunna till medel tjocka skott. Prima Verde är en ny och spännande sort med ljust grön färg. Den har lägre fiberhalt än de mörkgröna sparrissorterna och är omtyckt i råkostsallader med mera. Den brukar också kallas salladssparris. Medeltidig med medeltjockastänglar. Backlim är en något senare sort med vilken sparrissäsongen kan förlängas något. Tjocka och fasta skott i fin kvalitet.

 

SPARRIS PÅ KRONOGÅRDEN

 2016  planterade vi 1 ha med sparris. 2019 Kunde vi ta full skörd för första gången. 

Skördeperioden är från mitten av maj till midsommar. 

 

Måndag 

Stängt

Tisdag 

10:00-17:00

Onsdag  10:00-17:00
Torsdag  10:00-17:00
Fredag

10:00-17:00

Lördag  10:00-15:00  
Söndag

Stängt

Måndag

Stängt

Tisdag  10:00-16:45
Onsdag

10:00-16:45

Torsdag 

10:00-16:45
Fredag 10:00-16:45
Lördag 10:00-14:45

Söndag 

STÄNGT

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår